Biodynamische aardappelen

De basis van Timpelsteed aardappelen is de pootgoedteelt. We telen pootgoed dat telers (hoofdzakelijk in het buitenland) gebruiken als pootgoed voor hun consumptieaardappelen. Dit betekend dat onze kwaliteits(eisen) erg hoog moeten zijn.  

De afnemer wil het liefst de kleine aardappel voor pootgoed (minder vrachtkosten) waardoor we de grote aardappel (deels) in de winkel mogen verkopen. 

We telen de aardappelen ‘zonder iets’ . Er wordt dus niets op gestrooid of gespoten (ook geen ‘biologische’ middelen.  De bemesting voor aardappelen gebeurt in het najaar voorafgaand aan de aardappelteelt.  Dan wordt de grond bemest met vaste gerijpte rundermest en wordt er een groenbemester (haver) op gezaaid.  Het bodemleven verteerd eerst de mest en daarna de groenbemester waardoor er genoeg energie in de grond zit voor onze aardappel.

Vanwege de hoge kwaliteitseisen mag er ook niet beregend worden op onze aardappelen, de aardappel groeit dus op compleet natuurlijke wijze. Door de weersomstandigheden is het risico op pok/schurft dan wel groter, dit is een pleksgewijze “verkurking” van de schil.

We telen eigenlijk rassen die het ook in het buitenland goed doen.  De Annabelle voor Duitsland (salatkartoffel) en de Monalisa voor Frankrijk/Spanje (franse slag 😊).

De Nola is een nieuwe generatie aardappel (google eens op robuuste rassen).  Het is een natuurlijke kruising met genen die resistentie bieden aan de aardappelziekte Fytoftora.  Deze ziekte is in de loop der jaren (door import van buitenlands pootgoed en natuurlijke selectie) zodanig gemuteerd/aangepast dat het steeds meer invloed heeft op de aardappelteelt. Tel daar het meer en meer extreme weer bij op en je snapt dat biologische boeren heel graag meer robuuste rassen gebruiken.

Onze Nola is op het bedrijf gekomen door een projekt mbt zilte teelt.  Verzilting is meer en meer een uitdaging maar kan ook een kans zijn.  De zee is van oorsprong een belangrijke bron van voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen hebben we met twee bespuitingen met op Texel gekweekt zeewierextract tijdens de knolzetting en bloei toegevoegd.

En tot onze verbazing geeft het inderdaad ook een heerlijke aparte smaak aan de aardappel. Helaas hebben we maar een klein stukje niet bespoten en deze zijn gerooid door Louis Bolk Instituut voor testen van inhoud en smaak, we kunnen dat zelf dus niet vergelijken en je zult ons nu even op Pyts’ blauwe ogen moeten geloven……

Lekker ite!

      

Timpelsteed

Biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed & Zorgboerderij Vento Verde

Bezoek onze winkel

Maandag: 13:00 – 16:00
Donderdag: 13:00 – 18:00
Zaterdag: 09:30 – 12:00