En dan is er weer veel werk verzet op Timpelsteed. Het meeste zaaien en wieden is achter de rug. De boontjes zijn half juni gezaaid.
Naast het werk op de boerderij hebben we ook veel vragen vanuit diverse hoeken. Naast input vanuit vlas projekt was er het Sprint projekt die invloed van (gebruik van) chemie (gewasbescherming) onderzoekt op platteland. Daarnaast diverse gesprekken met (met name) studenten maar ook interesse vanuit andere hoeken. Als je zelf niet veel van je erf komt is dit een goede aanvulling om van elkaar te leren.
Deze maand ook weer diverse gesprekken gevoerd mbt aardappelconvenant robuuste rassen. Omdat een aantal biologische boeren geen heil zagen in het gebruik van koper voor bestrijding/schadevermindering van aardappelziekte Fytoftora is Bionext begonnen aan het projekt Robuuste rassen. Hiermee is actief gezocht naar aardappelrassen die één of meerdere resistenties hebben tegen de soms verwoestende aardappelziekte. Uiteindelijk bleek dit een succesvolle samenwerking tussen telers, handelshuizen, kwekers en onderzoeksinstituten. Eerder dan verwacht verscheen een mooie lijst aan rassen.
Ondertussen is het volgende convenant (5 jaar) in de maak. Er kunnen nog meer rassen bij (er vallen ook rassen af) en de behoudende klant/consument moet overtuigd worden om ‘oude’ rassen te vervangen voor ‘nieuwe’ resistente. Daar zit (ook in buitenland) een flinke uitdaging.