Nieuws & blog

Onderhoud

Afgelopen week heb ik (samen met een loonwerker) aandacht besteed aan het drainagesysteem dat in de percelen is aangelegd. Deze buizen voeren het teveel aan regen af naar de omliggende sloten. Hoewel het van belang is om water te kunnen bufferen (oa door te zorgen voor een goede organische stof balans). Wanneer er teveel regen valt kan het overtollige water worden afgevoerd. Onderhoud gebeurt met een drainspuit. Via een slang wordt water onder druk in de buizen gespoten waardoor de drains van binnen worden schoongespoten. Hierdoor is een goede werking gegarandeerd. Naast het doorspuiten vergt het opzoeken van deze buizen ook elk jaar tijd. Wanneer je dit niet doet wordt het steeds lastiger om de buizen te vinden en loop je kans dat de buizen niet vrij kunnen afvoeren.

Al doende met deze werkzaamheden kwam het in me op dat dit onderhoud ook van toepassing is vanuit de antroposofische vlak (Biodynamisch boeren hebben een link met antroposofie (Rudolph Steiner)….Deze richting is een echte hersenkraker qua tekst en inhoud (Steiner hield zn Landbouwcursus in/rond 1924 dacht ik). De tekst van deze cursus is (vertaald vanuit het duits en in ‘moderne’ taal) nog steeds geen goed leesbaar stuk. Ik geef mezelf de vrijheid om de paralellen te zoeken tussen praktijk en theorie.

Terug naar de drainage. Zoals dit systeem heeft elk ander systeem / netwerk onderhoud nodig. En dat onderhoud kost moeite en aandacht op momenten dat je eigenlijk met andere zaken bezig wilt/kunt zijn. Echter onderhoud (lees aandacht) op dat moment geeft (meer kans op) succes verderop in de tijd.

En dan is een vrij zichtbaar netwerk (in het land of in de maatschappij) nog een gemakkelijke appel om te plukken. Steiner leert oa in z’n landbouwcursus dat je ook oog kunt hebben voor minder zichtbare aspecten/handelingen met minder zichtbare oplossingen/aandacht om te komen tot minder zichtbare resultaten.

Zoals mn zoon eens verwoorde :” boer zijn leer je niet op school”.

Timpelsteed

Biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed & Zorgboerderij Vento Verde

Bezoek onze winkel

Maandag: 13:00 – 16:00
Donderdag: 13:00 – 18:00
Zaterdag: 09:30 – 12:00