Nieuws & blog

De Zaderij!

Komend jaar gaan wij enkel gewassen telen voor de Zaderij, zodat het zaad weer verkocht kan worden aan o.a. particulieren! Een deel van de zaden die zij momenteel te koop hebben, bieden wij vanaf vandaag ook aan in onze (web)winkel. Hieronder meer informatie, die wij ontvangen hebben van Jan Bulthuis, de eigenaar:

Algemeen verhaal de Zaderij:

De Zaderij is een coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die streven naar biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Alle telers zijn volledig biologisch of bio dynamisch gecertificeerd. 

De Zaderij heeft tot doel het beheer van voedsel weer in eigen hand te nemen en niet de grote zaadbedrijven en supermarkten te laten bepalen hoe onze groente er uit komt te zien. De Zaderij veredelt diverse zaadvaste rassen die niet gepatenteerd of beschermd zijn met kwekersrechten. Hechte samenwerking is er met de stichting zaadvast die deze rassen ziet als openbaar cultureel erfgoed.

De groenterassen worden uitgezocht op smaak en voedingskwaliteit. Met de grootste zorg gedorst, zorgvuldig geschoond, op kwaliteit en kiemkracht (>90%) beoordeeld en uiteindelijk met de hand verpakt. Zonder DNA manipulatie of technologische ingrepen!

Stamslaboon – Arosa

Inhoud zakje 30 gram, ca 75 zaden

Stamslaboon Arosa is een sperzieboon met smakelijke vlezige peulen. De Arosa is speciaal geselecteerd  voor de verse pluk die smaakt zoals een sperzieboon hoort te smaken. De peulen zijn draadloos, zeer mals, vlezig en niet te dun. Het gewas is opgericht en stevig, de peulen zijn goed bereikbaar.

Moderne rassen van stamslaboon zijn geselecteerd op machinale oogstbaarheid, houdbaarheid en dunne peulen (die lijken jong). Maar de smaak van deze industriële rassen is lang zo goed niet als die van de oude rassen voor de verse pluk, zoals Arosa.

Voor de Zaderij vermeerderd door Elbrich Oomen van boerderij ‘t Riep en Jan Jansen uit Rutten.

Courgette – Mutabile

Inhoud zakje 10 zaden

Een grote, rozetachtige plant met sterk gemarmerde bladeren en weinig gevoelig voor meeldauw, met donkergroene vruchten die zich goed laten oogsten. 

Courgetteplanten zijn zeer productief en dienen dan ook al vanaf juni regelmatig geoogst te worden. Zet van courgettes altijd minstens enkele planten bij elkaar voor een goede bestuiving. Zonder bestuiving krijgt u geen vruchtzetting. Als u steeds jong oogst en geen vruchten laat zitten, gaat de productie lang door. Reken ongeveer 1m² per plant met onderlinge plantafstand van 75 cm.

Voor de Zaderij In 2022 vermeerderd door Haiko van der Velde van de Warmoeserij. 

Radijs – Rudi

Inhoud zakje 5 gram, > 250 zaden

Rudi is een helderrode ronde radijs voor de volle grond. Het is een vrij vroeg te oogsten en uniforme selectie. De plant heeft stevig loof, de knol heeft een dun worteltje. De radijs barst niet snel, blijft lang stevig en is daardoor het hele volle grond seizoen te telen. Ook geschikt voor de vroege teelt in koude kas of tunnel. Oogsten als je met je vinger de radijs kunt voelen vanaf de bladbasis. Rudi is een van oorsprong Duits ras en al lange tijd het meest geteelde zaadvaste radijsras in Duitsland en Nederland.

Bataviasla – Marcord

Inhoud zakje 0,25 gram, ca 250 zaden

Marcord is een heldergroene Bataviasla met een zeer mooie ronde gesloten krop. Het is een uitstekend alternatief voor ijsbergsla, doordat de Marcord gemakkelijker te telen en smaakvoller is.

Bataviasla is de oervorm van ijssla. Hoewel Marcord een vrij nieuw ras is, lijkt dit ras toch veel meer op de klassieke bataviarassen die in Europa al zeer lang geteeld worden. 
Marcord heeft een knapperige bladstructuur, een beetje zoals ijsbergsla. De krop is compacter, gesloten en kan toch wat losser zijn met een iets meer gebobbeld blad. Marcord is goed bestand tegen rand en doorschieten en heeft bijzonder veel weerstand tegen meeldauw. De meeldauw komt er niet snel in en als er aantasting is, ontwikkelt deze zich maar langzaam. Dit ras is dus bijzonder oogstzeker. 

Voor de Zaderij vermeerderd door Edwin Nuijten van de Beersche Hoeve en Henk van Berkel van de BijenAkker.

Kropsla- Skipper

Inhoud zakje 0,25 gram, ca 250 zaden

Royale blonde vroege voorjaarssla met ouderwets lekkere malse krop. Dit ras is speciaal geschikt voor de vroege teelt in de volle grond. Skipper heeft blond blad dat snel een goed gesloten, grote krop vormt. Kan bij vroege planting in maart-april afgedekt worden met vliesdoek voor oogst in mei. Kropsla kan het jaar rond worden geteeld, maar is in het voorjaar toch het lekkerst. Virustolerant en resistent tegen valse meeldauw. 

Skipper is in de jaren 1980 door Rijk Zwaan veredeld en wordt nu door de Zaderij in stand gehouden. 

Voor de Zaderij vermeerderd door Henk van Berkel van de Bijenakker. 

Snijbiet – Regenboog

Inhoud zakje 5 gram, ca 300 zaden

Deze snijbiet wordt geteeld om de prachtig gekleurde bladstelen. 

Een ouderwetse bladgroente met groot stevig blad en geribbelde stelen die wel wat op rabarberstengels lijken. Je eet zowel het blad als de stelen. Doordat snijbiet in het eerste jaar niet doorschiet, kan men meerdere malen oogsten. Jong geoogst kan het ook rauw gegeten worden in een salade. De smaak ervan lijkt een beetje op die van spinazie met een vleugje rode biet. Het wordt als populatie (4 kleuren) vermeerderd.

Voor de Zaderij vermeerderd door Jan van Arragon van de Bioakker.

Snijboon – Musica

Inhoud zakje 30 gram, ca 60 zaden

Musica is een snijboon die goed voldoet in de kas en in de volle grond, zowel in het voorjaar als de herfst. Het gewas heeft een forse groeikracht en vraagt wat bladpluk. De platte peul is lang, breed en iets lichtgroen van kleur. Resistent tegen rolmozaïekvirus. 

Voor de Zaderij vermeerderd door Tineke Alberts van Zonneliefde Henk van Berkel van de BijenAkker. 

Spinazie – Butterflay

Inhoud zakje 30 gram, ca 1500 zaden

Butterflay is een snelgroeiende en rondzadige spinazie voor de voorjaarsteelt in de volle grond. Ook geschikt voor de herfst, maar kan dan gevoelig zijn voor valse meeldauw. Het afstaande blad is glad, donkergroen en dik.

De beste oogst krijg je door te zaaien tussen half maart tot eind mei. Voor de herfstteelt kan er ook aan het einde van de zomer (augustus) gezaaid worden. Butterflay schiet traag, maar niet tijdens de lange dagen in de zomer. Dus bij voorkeur niet midden in de zomer zaaien.

Butterflay is ondanks de Engelse naam een origineel Nederlands ras en stamt al uit 1970.

Tomaat – Tamina

Inhoud zakje 0,2 gram, ca 60 zaden

Zeer vroege felrode ronde tomaat met vruchten van ca. 70 – 80 gram. De planten hebben een aardappelachtig blad dat relatief sterk is tegen meeldauw. Dit, in combinatie met de vroege rijping, maakt Tamina een geschikt ras voor buitenteelt. Robuust ras, afkomstig uit voormalig Oost-Duitsland, welke is aangepast aan een koel klimaat.

De stam opbinden/steunen en de uitlopers in de oksels geregeld verwijderen (dieven). Planthoogte ongeveer 200 cm.

Voor de Zaderij vermeerderd door Arjan Kemerink van de Kas van Kaat en Luuk Schouten van Eyckestein.

Tuinkers – Turkse Tuinkers

Inhoud zakje 20 gram, ca 8000 zaden

Turkse Tuinkers heeft wat groter blad en is iets milder van smaak dan gewone tuinkers. Lekker en pittig genoeg in de salade. Tuinkers bevat veel vitamine C. Het kan het hele jaar door gezaaid en geoogst worden, zowel binnen als buiten, op een vochtige ondergrond en een temperatuur rond de 20 graden.

Zaai dicht op elkaar en oogst als de plantjes ongeveer 5 cm hoog zijn. Het groeit ook op natte watten of keukenrol papier. Zo heb je in de winter ook een gezonde vitamine C boost.

Voor de Zaderij vermeerderd door Tineke Alberts van Zonneliefde.

Slamix – Een mix van 4 soorten sla.

0,25 gram, ca 250 zaden

Voor wie van sla houdt hebben we een mix van 4 soorten sla, in 1 zakje. Er komen dus 4 soorten sla door elkaar in het veld. Dat alleen al is een mooi gezicht. En bovendien smakelijk op het bord. De mix bestaat uit de Luana, Thirza, Malibu en Marcord.

Andijvie – Nuance.

0,25 gram, ca 250 zaden

Gladbladige andijvie voor alle teelten. Nuance is in Nederland al decennia hèt standaardras voor de teelt van andijvie en geeft een goede opbrengst.

Nuance is vroeg, vrij opgericht en heeft een vrij grote omvang. De kroppen zijn goed gevuld, goed gesloten aan de onderzijde en fijn van nerf. Is weinig gevoelig voor rand, smet en zeer weinig gevoelig voor spranten. De Nuance is, zoals de meeste andijvie, gevoelig voor schieten. Van de gewone gladbladige andijvie zijn niet heel veel rassen. De meeste zaadbedrijven hadden een eigen selectie van Nummer 5. Nuance is echter in alle opzichten beter. Dit ras is destijds veredeld door Enza en wordt nu in stand gehouden door de Zaderij.

Geschikt voor de voor- en najaarsteelt in de kas of tunnel en voor de volle gronds teelten. In het voorjaar warm opkweken om vroegtijdig schot te voorkomen. 

Postelein – Zomerpostelein

2 gram

Zomerpostelein is een makkelijke bladgroente voor de zomer. Het groeit zeer snel en kan meerdere malen worden geoogst. Zomerpostelein is weinig gevoelig voor ziekten, maar houdt wel van warmte. 

Gekweekte zomerpostelein is meestal de gele breedbladige. Er is ook een wilde vorm met donkergroene smalle bladeren 

Tomaat – Black Cherry

0,3 gram, ca 75 zaden

Donkerrode kerstomaat met vruchten van ca. 20-25 g. Zeer goed smakende tomaat met een complexe en aromatische smaak. De plant geeft een open gewas waarin prettig te werken is. De vruchten groeien in lange losse trossen aan de plant. Het ras is middenvroeg, niet één van de meest productieve, maar wel één van de lekkerste. Black Cherry is verwant aan zwarte of donker gekleurde tomaten uit Rusland en Oekraïne, maar dit ras uit 2003 is geselecteerd uit een kruising door Vince Sapp uit Florida.

Opbinden en regelmatig dieven. In de kas met dubbele rijen 75 x 40-60 cm. Op open terrein ca. 40 x 100 cm.

Droogboon – Stam Kievitsboon

40 gram, ca 75 zaden

De Stam-Kievitsboon is een droge boon met gevlekte peulen.

De zaden worden rijp geoogst en als droge boon gegeten. Kievitsbonen zijn de Nederlandse variant van de Italiaanse Borlotti-bonen en op dezelfde manier te gebruiken. In Nederland waren vanouds meerdere herkomsten bekend. Deze selectie hebben wij van een boer op Texel gekregen.

Droogbonen droog je altijd goed na (1 tot 2 weken), zodat het laatste vocht kan ontsnappen. Daarna zet je de bonen in afsluitbare bakjes voor ongeveer 3 weken in de diepvries om eventuele eitjes van de bonenkever te doden. Als je dit niet doet, dan kan de pot ineens krioelen van de kevertjes. Na deze behandeling kan je de bonen op een koele plaats lang bewaren.

Voor de Zaderij vermeerderd door Joris Kollewijn van de Lepelaar.

Erwt – Senator

35 gram, ca 75 zaden

Senator geeft grote peulen met een rijk aantal doperwtjes. In de Nederlandse Rassenlijst voor Groenten van 1948 stonden maar liefst 50 doperwten en 14 peulen.

Er zijn veel rassen, maar de Senator, een grove doperwt, valt op. De groeikracht, smaak en opbrengst zijn zeer goed. Ook uitzaai in augustus geeft goede resultaten in de herfst. Een bijkomend voordeel is dat de jonge peultjes van dit ras ook goed smaken. Senator wordt 1 meter hoog, groeit langs gaas en is een dubbeldoelras: doperwt en peul aan 1 plant. Peultjes plukken kost geen opbrengst omdat de plant als reactie gewoon meer nieuwe bloemen produceert. De Senator is weinig gevoelig is voor meeldauw.

Wortel – Ami

0,5 gram, ca 500 zaden

Ami, het vriendelijke oranje worteltje met meerdere toepassingen als bospeen, zomerworteltje of bewaarcarrote.

Ami, vriend, is een selectie uit het topras Miami, ooit het hoofdras in de biologische teelt. Ami is veelzijdiger, heeft een iets kleinere wortel en lagere opbrengst. Daardoor is de smaak uitmuntend.

Voor de Zaderij vermeerderd door Jan van Arragon van de Bioakker en Joost van Strien van Zonnegoed.

Rode Biet – Glador

5 gram, ca 5000 zaden

De Gladoro is een platronde rode biet. Gladoro is vroege biet met kort en fijn loof. De dikplatte, tot iets ronde knol is niet hoekig en heeft een goede paarsrode kleur. Dit ras is goed bestand tegen schieten en kan dus vroeg worden gezaaid. Vanaf half februari onder glas en vanaf half april in de volle grond.

Paprika – Buitenpaprika

0,2 gram, ca 30 zaden

Een heerlijke buiten paprika. Deze wordt rijp, zelfs rood, op de volle grond en in een normale zomer. Het is een stevige plant, die vrijwel geen steun nodig heeft. De vorm is traditioneel, rechthoekig en soms ook puntig. De paprika krijgt een hoogte van ongeveer 60 cm. Ook rauw erg lekker om te eten.

Voor de Zaderij vermeerderd door Jan Bulthuis of het terrein van Zonneliefde.

Pastinaak Tender and True

2 gram, ca 350 zaden

Pastinaak Tender and True is gemakkelijk te telen, vraagt weinig bemesting en kan vrij veel vorst verdragen. Pinksternakelknollen, oftewel pastinaak, was vroegeer een hoofdingrediënt van de warme maaltijd, later verdrongen door de aardappel en peen. De knollen lijken op een peen, maar hebben een witte kleur. 

Voor de Zaderij vermeerderd door Leo van der Vlugt van de Akkers van Altena.

Starterspakket

Dit starterspakket bevat zaadvast zaad welke makkelijk te telen is. Door de diversiteit is er jaarrond een gewas wat gegeten kan worden.

We hebben gekozen voor voedzame gewassen die voor beginners makkelijk te telen zijn. In het pakket zitten de peul, de sperzieboon, de spinazie, de snijbiet, de postelein en de tuinkers.

het starterspakket


De zaden kunnen in de zaaiperiodes (vermeld op de zakjes) gezaaid worden. De zakjes zijn ruim gevuld. Je kan het zaad goed bewaren in de vriezer of op een koele en droge plek.

Timpelsteed

Biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed & Zorgboerderij Vento Verde

Bezoek onze winkel

Maandag: 13:00 – 16:00
Donderdag: 13:00 – 18:00
Zaterdag: 09:30 – 12:00