Nieuws & blog

ons tarwe-veldboonperceel afgelopen zomer

Stikstof en eet je weet!

Weet wat je eet!

Mensen die al een tijdje Timpelsteed volgen zijn bekend met ons Fryske Bôle projekt. Al een aantal jaren worden er van onze tarwe (weet in het (klaai) frysk) meel gemaakt waar dan weer brood van wordt gebakken. Dat brood werd onder meer verkocht in onze winkel.

Een aantal jaren geleden zijn we ermee begonnen en het is tot nu toe aardig gelukt. Afgelopen jaar hebben we ook tarwe verbouwd. We hadden een klein stukje van een ‘oud’ ras Lavette,  een stukje van een nieuw ras Telimina en nog een mengteelt van veldboon en tarwe (Quintus).

We hebben de laatste tijd geen brood meer verkocht van onze tarwe. Dat had onder meer te maken dat de baktarwe van vorig jaar op was en de nieuwe tarwe nog niet getest/geschikt bevonden.

Afgelopen winter bleek de Telimina wel goede cijfers te halen maar in de oven toch niet de gewenste broden te bieden. De Lavette gaf mooie tarwe/meel (die we ook verkopen) maar was te weinig voor de bakker ook, omdat ik er nog mee wil zaaien. Dus bleef de Quintus over.

En met de Quintus was het weer een heel ander verhaal. We hebben deze tarwe (een zomertarwe) gecombineerd met veldboon.  Daarmee profiteert de tarwe van de veldboon (en vice versa). Veldboon is een vlinderbloemige (de bloem van de veldboon lijkt op een vlinder). Vlinderbloemige gewassen (net als bv lupines en klaver) kunnen stikstof uit de lucht halen (78% van de lucht bestaat uit stikstof) en slaan dit op in de grond. De grond, het bodemleven, maar ook de tarwe kan die stikstof benutten om te groeien en (onder meer) eiwit te bouwen. En laat dat eiwit nu net nodig te zijn om een lekker broodje te bakken.

Je krijgt dus baktarwe en veldboon (ook erg goed eten) die je niet/ minder hoeft te bemesten wat wil je nog meer.

Brood dus, we waren gestopt maar missen de broden heel erg dus in nauwe samenwerking met de bakker gaat het bolletje weer rollen!

Timpelsteed

Biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed & Zorgboerderij Vento Verde

Bezoek onze winkel

Maandag: 13:00 – 16:00
Donderdag: 13:00 – 18:00
Zaterdag: 09:30 – 12:00