Nieuws & blog

WhatsApp-Image-2023-04-17-at-13.56.39

Week 17! Film Bodemwinst, wildplukken, potgrond en de eerste nieuwe oogst, Koningsdag gesloten

Vorige week maandag hadden we “iets anders dan anders” een filmpremière in Pathé! De film Bodemwinst is gemaakt door Rob Busquet en gaat letterlijk over de winst die je kunt behalen met goed bodembeheer. Er worden zes boeren geportretteerd en d.m.v. stellingen geven zij een inkijkje in hun bedrijfsvoering/filosofie. Erg interessant, want iedere collega vliegt het net even wat anders aan! De winst die je kunt behalen voor je omgeving, bodemkwaliteit, microbiota (zowel in de bodem als in je eigen bodem/darmen) etc. etc. Naast de boeren komen ook diverse andere sprekers, o.a. Jan Willem Erisman aan het woord. En, mooi nieuws, want voor niet-commerciële doeleinden is de film gratis beschikbaar! Hieronder de link:

Bekijk hem eventueel in stukjes, hij duurt 90 minuten, maar ook het einde met de andere sprekers is interessant!

Alhoewel het weer nog vrij onstuimig is zijn de eerste zwaluwen gesignaleerd, ook het blauwborstje zit weer in de rietsloot naast de groentetuin en er komen weer groepen puttertjes langs, de winterkoninkjes zijn weer druk. Heerlijk al die geluiden weer in het land.

Ons aanbod https://timpelsteed.nl/winkel/

Koningsdag zijn we gesloten! Bestellingen zijn wel mogelijk, vrijdag na 12u kunnen dezen afgehaald worden.

Potgrond;

Brandnetels! Dit is een prachtige tijd om te wildplukken! Alhoewel de wintervoorraad groente op zijn einde loopt, regelt de natuur zelf genoeg voedingsstoffen. Kees, een vrijwilliger vertelde vanochtend over de kleefkruidsoep die hij gister gemaakt had. Daarnaast is er natuurlijk over zevenblad en brandnetel te vinden. Vol met vitamines en mineralen! Welkom om ze te plukken rondom onze boerderij, vraag een medewerker op welke plekken je het beste terecht kan, bij ons ben je er in ieder geval zeker van dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gespoten.

En mondjesmaat is er de eerst sla, rucola en paksoy beschikbaar uit onze kas.

https://timpelsteed.nl/product-categorie/overige/

We komen straks natuurlijk in “the hungry gap”  op de akkerbouw-/tuinbouwbedrijven…. Klinkt heftiger dan het is, want het voorjaar zit ook vol verrassingen, maar op de kleigrond duurt het even voordat er weer nieuw aanbod is. Op biologische tuin- en akkerbouwbedrijven mag er ook alleen maar geplant worden in de volle grond, dus bijvoorbeeld geen aardbeienteelt in hangende bakken. Zo krijg je de meest gezonde en weerbare produkten. Maar met dit weer kunnen we ook nog niet planten helaas. Gelukkig is onze categorie “overig” steeds iets groter geworden; gepelde tomaten in blik, linzen, pasta’s van landgoud.nl, onze veldbonen (mini-tuinboon) etc.

Bestellingen

Tip: bestel bij voorkeur niet eerder dan 2/3 dagen tevoren, aangezien het aanbod iets wisselt.

Zo heb je het meest actuele aanbod dat hoort bij de dag dat er afgehaald kan worden.

Onze 3% bestelkosten hebben we ingevoerd vanwege:

  • Onze webwinkel loopt echt heel erg fijn! Organisatorisch en administratief is het een enorme investering, maar we zijn ontzettend blij met het grote aantal klanten die bestellingen bij ons afneemt!
  • Een groot verschil met rechtstreeks kopen in onze winkel is dat we “aan de veilige” kant zitten bij het inpakken. Besteld u bv een kilo sinaasappels, dan ontvangt u meer dan 1000 gram, omdat we nooit exact het aantal grammen kunnen afwegen (en we weten tevoren niet altijd welke gewicht de bestelde produkten hebben). Op onze kassa in de winkel kunnen we wel exact het verkochte aantal grammen invoeren.
  • Daarnaast is het “order picken” best wel een intensief en accuraat vak!

We kiezen voor een percentage in plaats van een vast bedrag, zodat ook huishoudens met een kleinere beurs / minder bestelde produkten een minimale toeslag hoeven te betalen.

Bestellen voor maandagochtend 12 uur, of voor donderdagochtend 8 uur. 

Kiest u voor “betalen via bankoverdracht” volg dan de instructies via de mail en boek uw betaling over naar het daar vermelde bankrekeningnummer (en niet rechtstreeks naar ons bedrijf), dan komt de bestelling in ons systeem daarna automatisch op “betaald” te staan. 

Is een product achteraf niet leverbaar? Dan ontvangt u het teveel betaalde bedrag retour op uw rekening. 

Fust: heeft u nog blauwe en groene kratjes thuis liggen? Die zijn weer van harte welkom op Timpelsteed! Wij rekenen geen statiegeld, maar elk “verdwaald” kratje kunnen we goed gebruiken. Net als eierdozen! 

bedrijfsfilm! 

Monique (Jouw Dagelijkse Kost) en Sandra (Streekboer) zijn een paar week geleden bij ons geweest en Stefan heeft (mbv Jaap, drone) een prachtige bedrijfsfilm gemaakt! Een geschreven stukje: https://destreekboer.nl/bij-de-boer-timpelsteed/ & de film (staat nu nog alleen op facebook) https://www.facebook.com/stephan.janssen.31/videos/1200287460901135

Prachtige beelden (en een goed verhaal ;-))

Voor in de agenda!.

Warmonderhof in Dronten is de opleiding voor biologisch dynamische landbouw, daarnaast organiseren zij ook regelmatig losse cursussen, benieuwd of dat misschien iets voor je is? Op de site staat meer informatie;  https://warmonderhof.nl/

https://onder-het-maaiveld.nl/

In Slieker in Leeuwarden en het Forum in Groningen draait de film “onder het maaiveld”. Pyt roept al jaren; “wij hebben meer dieren op de boerderij dan de gemiddelde veehouderij in Nederland”. En daar zijn we zuinig  op inderdaad!

Iedere vierde zaterdag van de maanden april tm september: Streekmarkt bij het Bloemenparadyske!

Woon je in de omgeving van Buitenpost, meer richting Surhuisterveen of “de walden”? Via Henk en Hennie van cadeauwinkel Op e stal kunnen onze produkten ook besteld en zelfs thuisbezorgd worden! Meer informatie? Stuur een mailtje naar opstal@waddengoud.nl of app/bel Henk Pilat 06 54341610, of mij,  

Fijne week gewenst!


met vriendelijke groet,

namens Team Timpelsteed & Vento Verde 

Rika Sipma          06 – 10 40 06 56

 mail wordt iedere maandag en donderdag gelezen; dringende zaken? app of bel! 

Openingstijden

Onze winkel is geopend op

Maandag           13:00 – 16:00

donderdag         13:00 – 18:00 

zaterdag             9:30 – 12:00

Timpelsteed

Biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed & Zorgboerderij Vento Verde

Bezoek onze winkel

Maandag: 13:00 – 16:00
Donderdag: 13:00 – 18:00
Zaterdag: 09:30 – 12:00