Zoals wellicht bekend telen we dit jaar (net als vorig jaar) veldbonen. Klein stukje (drie hektare) veldboon, in een mengteelt met tarwe. Dat lijkt vreemd, maar is dat juist niet. Veldboon is een peulvrucht en een eigenschap van peulvruchten is d.at ze vlinderbloemig zijn (en inderdaad lijkt de bloem van een veldboon op een vlinder). Vlinderbloemige gewassen kunnen zelf stikstof ‘vangen’ uit de lucht en opslaan in de grond (stikstofbolletjes). Ik vergelijk stikstof met suiker, je hebt het nodig, maar niet alleen maar en helemaal niet bewerkt/onnatuurlijk en teveel.
Door veldboon te mengen met tarwe krijg je een samenwerking van de tarwe en veldboon. Biologische tarwe wil graag stikstof om voldoende eiwit te kunnen bouwen (om de tarwe geschikter te maken voor broodbakken) en haalt dat uit de bodem. Om voldoende beschikbaar stikstof in die bodem te krijgen moet je deze bemesten.
Maar…..de (oude) truc is om de veldboon bij de tarwe te zaaien, zodat deze uiteindelijk en op het goede moment z’n voedingstoffen deelt met de bodem/het bodemleven en de tarweplant deze kan opnemen.
Een ander voordeel in deze biodiverse teelt is dat (wetenschappelijk bewezen) de veldboon minder snel ziek wordt. Want veldboon kan uitbundig groeien maar dat gaat soms een beetje te waardoor het gewas (tijdelijk) vatbaar wordt voor schimmels en insecten.
Ik zag laatst een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde waarbij de vraag werd gesteld of het logisch is om brood te bakken met tarwe én veldbonenmeel en ik vond dat dat verhaal iets ten koste van de veldboon werd neergezet.
De gemiddelde consument eet vaak voldoende granen, maar te weinig peulvruchten. Als je deze dan toevoegt krijg je een breder voedselaanbod. De hierboven genoemde voordelen voor de teelt meegenomen lijkt me een waardevolle toevoeging.
We draaien momenteel mee in een projekt over humane consumptie van veldboon, dit biedt veel voordeel voor een breed (biodivers) eetpatroon. Omdat ik niet erg houdt van geklooi met voeding (want dat gaat eigenlijk altijd richting verspilling) vind ik directe toepassing (eventueel meel van het complete zaad) erg wenselijk. Blijkt zo’n veldboon naast erg lekker ook nog eens heel sympathiek!
https://bionext.nl/nieuws/voorproefje-van-de-veldboon-verslag-van-een-middag-in-de-mengteelt-658/
Ik mocht hierover ook vertellen op inauguratie lector eiwittransitie
Brood van eigen tarwe en beetje veldboon als natuurlijke broodverbeteraar / eiwit te koop in de winkel en ook de veldboon kun je bij ons kopen. Ga er mee aan de slag en geef je mening (of liever een recept) op winkel@timpelsteed.nl